module sterrenkunde

Wat spreekt meer tot onze verbeelding dan ons zonnestelsel en het heelal?

Elke vierkante meter op aarde is inmiddels in kaart gebracht door Google Maps, maar de ontdekkingsreis in de ruimte is nog maar net begonnen. Er valt nog zo veel te ontdekken!

In deze module gaan we eerst in op wat we al weten over het zonnestelsel en het heelal en hoe we tot die kennis zijn gekomen. Hoe is er in het afgelopen millennium aangekeken tegen het uitspansel? We zullen zien hoe mensen er in de geschiedenis langzaamaan achter kwamen dat de aarde niet zo plat was als ze leek, dat de aarde niet het middelpunt van het heelal was, dat sterren geen gaatjes in de hemel waren en dat sommige dwaalsterren planeten bleken te zijn, sommige met hun eigen manen. De belangrijkste ontdekkers en wetenschappers zullen voorbij komen.

Je gaat gaandeweg leren hoe de wetenschap van de sterrenkunde werkt en daarbij zullen we vooral werken vanuit de vragen die jullie zelf hebben over het heelal. Wat zou jij nou echt willen weten? Vraag het tijdens de les: misschien kunnen we het antwoord vinden en als dat niet zo is, kunnen we proberen zelf een mogelijk antwoord te vinden.