Loopbaandag

De goede keuze? 
 
Het maken van een studiekeuze komt voor alle zesdeklassers steeds dichterbij. Sommigen weten al vanaf jonge leeftijd wat ze willen gaan doen, sommigen zijn er nog steeds niet over uit. Met zoveel opties en factoren waarmee rekening gehouden moet worden, is het ook een hele uitdaging om een goede keuze te maken. De studie moet bij je passen, moet gegeven worden op een leuke universiteit en het zou natuurlijk ook fijn zijn als je er later een goede baan mee kan vinden. Ja, een makkelijke keuze is het zeker niet, maar het is een keuze die gemaakt moet worden. 
 
Om alle zesdeklassers een handje te helpen kwam Rolf Schrama (40) laatst langs bij ons op school om een lezing te geven over hoe hij zijn leven omgooide. Hij gaf ons tijdens zijn lezing een kijkje in zijn leven en betrok daarin belangrijke gebeurtenissen uit zijn leven. Rolf moest leren om gaan met een lichamelijke handicap, wat zijn mogelijkheden in het leven duidelijk belemmerde. Hij zat vaak zichzelf in de weg, door onrealistische ambities en doelen voor zichzelf te stellen. Rolf heeft bedrijfseconomie gestudeerd aan de hogeschool van Alkmaar en economie aan de VU. Dit deed hij met het doel rijk te worden en een leuke vrouw te vinden. 
 
Na zijn studie werkte Rolf voor MLP Private Finance, maar negen jaar geleden is hij gestopt met zijn baan in de financiële wereld. Hij besloot zijn leven om te gooien en is zich gaan focussen op iets wat hij echt leuk vond, namelijk zeilen. Hij werd zo goed dat hij als zeiler deelgenomen heeft aan de paralympische spelen. Rolf leerde ons dat je leven niet altijd verloopt zoals je zelf in gedachten hebt. Soms denk je erg zeker te zijn van wat je wilt, maar blijkt dit eigenlijk helemaal niet bij je te passen. Zijn leven stond in het teken van zijn ambities, maar hij verloor hierbij uit het oog wat hij echt leuk vond. 
 
Hoe goed een studie ook staat aangeschreven of hoe rijk je er ook mee kan worden doet er niet toe: het zijn allemaal bijzaken. Het maken van een goede keuze doe je door iets te kiezen wat je echt leuk vindt. Je moet niet je hele leven al vooruit willen plannen. Natuurlijk is het fijn om al zeker te zijn van een goede baan later, maar dat is niet waar het om draait bij het maken van een keuze. Je moet iets doen wat je leuk vindt, waar je interesses liggen en dan zie je wel waar het schip strandt. Houd je niet te veel vast aan plannen, maar doe wat op dat moment goed voor je voelt. Het maken van een keuze is al moeilijk genoeg, laat staan om nu al te weten hoe je leven er over 10 jaar uitziet. Meerdere wegen leiden naar Rome (ja we blijven een gymnasium hè). 
 
Het lijkt misschien alsof we met onze studiekeuze ons hele leven al vastzetten, maar dat is helemaal niet het geval. Natuurlijk kan je na het studeren van rechten de ‘logische’ volgende stap kiezen om advocaat worden, maar er zijn nog zoveel meer opties. Ja, het kiezen van een studie is een keuze waar je goed over moet nadenken, maar wees er niet bang voor. Deze ene keuze bepaalt niet wat jij voor de rest van je leven gaat doen, ook al lijkt dat nu misschien wel zo. Door nu iets te kiezen wat je leuk vindt, komen er altijd dingen op je pad die jou gelukkig maken en waarmee je jezelf kan ontwikkelen. Zoals Rolf zei: “Er zijn drie componenten van succes: doorzettingsvermogen, talent en passie. Kies iets waar je deze componenten op kan toepassen en dan komt het allemaal wel goed. 
 
Geschreven door Noa Baas en Lara Naus uit klas 6