Woensdagochtend om half negen was ik op zoek naar de bezoekersingang van het Utrechtse Provinciehuis toen ik Jonas tegenkwam. Hij was op zoek naar de fietsenstalling van de bezoekers. Gelukkig kwamen we al gauw een bordje tegen met ‘MEP 2018’. Nadat we onze jassen hadden opgehangen in de garderobe liepen we naar de foyer waar praatten in afwachting van de opening van het MEP. Een voor een druppelden de gedelegeerden binnen, ook Mia, Julia, Ties, Pieter en Twink kwamen binnen.

Om kwart over negen begon de conferentie, als journalist moest ik over de opening een stukje schrijven. Tijdens de opening zaten alle journalisten in het persvak waardoor we mooi over de zaal uit keken. Als gastspreker sprak mevrouw Pennarts, de gedeputeerde van Cultuur, Recreatie, Milieu, Bestuur en Europa van de provincie Utrecht. Daarna moesten alle delegatieleiders een speech houden over het land dat zij vertegenwoordigen, Mia had natuurlijk een spetterende speech over Tsjechië, het land dat door onze school wordt vertegenwoordigd. Hierna begonnen de commissievergaderingen, hier moest ik ook een stukje over schrijven dus sloot ik me aan bij de commissie Privacy waar Ties bij hoorde. Het was saai, heel erg saai, elke komma wordt besproken en er wordt gedebatteerd over elk pietluttig detail. Na twee uur hield ik het voor gezien en ging ik terug naar de vergaderzaal van de journalisten om daar te werken aan de posters met de foto’s van alle commissies.

Om half zes waren de commissievergaderingen afgelopen en konden de gedelegeerden op weg naar het Italiaanse restaurant wat gereserveerd was door de voorzitters. Na een leuke avond keerden alle gedelegeerden huiswaarts om zich voor te bereiden op de volgende dag.

MEP verslag dag 2

s’Ochtends zijn er weer commissievergaderingen maar deze keer hoef ik er geen stukje over te schrijven. In plaats daarvan ga ik op zoek naar meneer Peulen, hij stopt dit jaar na 30 jaar in de organisatie te hebben gezeten, en ik heb een interview met hem. Na het interview ben ik nog zeker een uur bezig met het uitschrijven van het interview. Daarna neem ik een foto van meneer van den Nieuwenhuijzen, meneer Bosz en meneer Peulen in de Statenzaal voor bij het interview in de krant. Na de lunch zijn de delegatievergaderingen deze duren wel drie uur en zijn met alle gedelegeerden van een school. Als journalist moet ik ook hier een stukje over te schrijven dus zit ik ook bij deze oersaaie vergadering. Na drie uur zijn we niet vreselijk veel opgeschoten en we moeten dan ook haasten om de amendementen op tijd af te krijgen want het lobbyen begint bijna. Na een uurtje lobbyen is het tijd om naar huis te gaan want de gedelegeerden moeten zich gaan voorbereiden op de belangrijkste en laatste dag.

MEP verslag dag 3

Vandaag niet relaxen in de journalistenvergaderzaal maar de hele dag op de perstribune van de Statenzaal want vandaag is het grote plenair debat! Er is eerst nog een gastspreker: de directeur van het Anna lyceum, F. van de Gronden. Hierna begint het plenair debat echt. Als eerste is de resolutie van de commissie Privacy aan de beurt. Die houdt, ondanks alle bezwaren, stand en wordt aangenomen, de gedelegeerden, die alleen mogen klappen als een resolutie wordt aangenomen, klappen elk om het hardst. Maar dan is de commissie Duurzaamheid aan de beurt. Julia verdedigt haar resolutie zo goed mogelijk maar het mag niet baten: de resolutie wordt verworpen. Hetzelfde lot trof helaas de resolutie van Financiën. Daarna was de lunch waarbij het debat uitvoerig werd besproken. Na de lunch werd het debat hervat, maar helaas: ook de resolutie van Binnenlandse Zaken haalt het niet. Gelukkig werd de resolutie van Ontwikkelingssamenwerking wél aangenomen. Toen was Buitenlandse Zaken als allerlaatste resolutie aan de beurt. Deze resolutie werd helaas óók niet aangenomen.

Nu was het plenair debat afgelopen, er waren echter nog een aantal gastsprekers, waaronder ook mevrouw Folkers, onze rectrix. Zij bedankte natuurlijk ook meneer Peulen die na 30 jaar stopt met het organiseren van het MEP.

Hierna was het tijd om naar het USG te gaan. Ik moest even wachten op de bus maar uiteindelijk kwam ik wel op tijd aan. Daar kregen we friet met een hamburger, de hamburger was nogal goedkoop en bestond maar voor 10% uit vlees, zo smaakte het wel althans. Nu was het helaas pas zeven uur wat betekende dat we nog heel lang moesten wachten op de uitslag.

Na twee uur niks doen kwamen de voorzitters en de leraren eindelijk met de resultaten. Meneer Bosz deed de “uitreiking”, van elke delegatie was er een top drie waarvan de nummer een naar het nationale MEP mag. Van de beste twee scholen is er een top vier want van hen mogen de nummers een en twee naar het nationale MEP. Onze school is uiteindelijk tweede geworden met deze top vier: op vier Mia, op drie Twink, op twee Ties en op een Julia. Julia en Ties mogen dus door naar het nationaal! Toen maakte meneer Nieuwenhuijzen de beste journalisten bekend. Ikzelf ben derde geworden, reserve, op nummer twee was Sanae en op nummer een was Nieke. Na een aantal dankwoordjes en foto’s was het tijd om naar huis te gaan.

Het MEP was ontzettend leuk om mee te maken en ik hoop er volgend jaar weer bij te kunnen zijn.