22 - Apr - 2019
Model European Parliament(MEP)
Drie dagen lang hebben scholieren van onze school uit de leerjaren 4 en 5 gedebatteerd en vergaderd over allerlei zaken die zich afspelen in de EU. Tsjechië is het land dat wij hebben vertegenwoordigd.
Wat houdt dat nu precies in en wat gebeurt er allemaal op zo’n dag?
We verzamelden om 8:30 in het provinciehuis in Rijnsweerd, al snel was iedereen er en keken we een beetje om ons heen naar de leerlingen van andere scholen. Ik, als journaliste, werd apart geroepen samen met de andere journalisten. Wij moesten in een zaal gaan zitten waar we uitgelegd kregen dat we een verslag moesten gaan schrijven over de opening.
Tijdens de opening gaf Mariëtte Pennarts, lid van de Provinciale staten Utrecht, een speech en wenste iedereen veel succes. Hierop volgden de openingsspeeches van de vertegenwoordigers van de landen Frankrijk, Duitsland, Zweden, Spanje, Denemarken, Tsjechië, Hongarije, Polen en Italië. Hasti Ansari deed dat voor onze school in naam van Tsjechië. Zij nam je mee in een blik op de toekomst, waar Tsjechië een voorbeeld zou zijn hoe de wereld eruit zou kunnen zien later. Na deze speeches begonnen de commissievergaderingen.
In deze vergaderingen werd iedereen opgedeeld in verschillende onderwerpen, waar ze veel informatie voor hadden opgezocht. Met deze informatie en kennis gingen ze met de leerlingen van andere scholen discussiëren. Er werd gediscussieerd over de IC’s en het opstellen van de OC’s. IC’s zijn problemen die landen konden inbrengen en OC’s zijn de probleemstellingen waarover gedebatteerd kan worden op de laatste dag. Wij als journalisten moesten hier opnieuw een verslag over schrijven, elk over de vergadering van een ander onderwerp.
In het midden van de vergaderingen was er een lunchpauze met heerlijke broodjes. Maar een pauze is een pauze en duurt niet voor eeuwig, want na een uur moest iedereen weer aan de slag. De vergaderingen leken eeuwig te duren, er bleven maar problemen opkomen en werd gediscussieerd over de kleinste details, maar dit alles voor het perfecte eindresultaat. De journalisten gingen verder met hun creatieve opdrachten voor het CosMEPolitan, het tijdschrift dat wij maken voor MEP. We gingen op zoek naar de leukste sokken, look-a-likes, roddels en nog veel meer.
Op het einde van de dag was iedereen kapot en heel erg moe. De commissieleden hadden het goed volgehouden. Na uren serieus, formeel te hebben vergaderd was het tijd voor het avondeten, waarbij alle leerlingen van alle scholen als traditie bij Il pozzo gingen eten. Zo
sluiten we goed de dag af met een vooruitblik op morgen.
Cato Versluis
Zie ook het verslag MEP dag 3.pdf
In de week na de kerstvakantie deden een aantal vierdeklassers mee aan het jaarlijkse Model European Parliament. Tijdens het provinciale MEP komen gemotiveerde leerlingen van verschillende scholen uit Utrecht bijeen, om na te denken en te debatteren over actuele vraagstukken en hier uiteindelijk een resolutie voor te vinden.
De nieuwe Vox Hieronymi, ouderblad van het USG, is verschenen! Met onder andere een afscheids-interview met Ingrid van Veggel, een kijkje in de keuken bij het Willebrordusfonds en een fijne boekentipdrie voor de koude winteravonden. Veel leesplezier!
Wij, de GLOSsers uit de klas 3, hebben ons sinds het begin van het jaar bezig gehouden met goede doelen. Dit onderwerp motiveert ons enorm! Nu hebben we besloten daadwerkelijk geld in te zamelen voor twéé goede doelen en hiermee USGeeft een nieuw leven in te blazen.
Op de valreep voor de Kerstvakantie is van zowel ouderblad Vox Hieronymi als schoolkrant Apoforeta een nieuwe editie verschenen!
Afgelopen vrijdag was het Paarse Vrijdag, een dag waarop scholieren door het dragen van de kleur paars op school hun solidariteit kunnen tonen met LHBTQ+’ers. Het was mooi om te zien dat veel collega’s en leerlingen iets paars hadden aangetrokken.