Het Utrechts Stedelijk Gymnasium is een van de oudste scholen van Nederland en de oudste van de stad Utrecht. De school werd op 4 december 1474 gesticht als de Hieronymusschool door de Broeders des Gemeenen Levens, met Geert Grote als leider.
De Broeders wilden het onderwijs vernieuwen. Zij waren voorlopers van de ideeën van de Renaissance en het Humanisme. Ze kregen op de dag van de stichting een pand als schoolgebouw. Dit gebouw stond in de bocht van de Kromme Nieuwe Gracht, dicht bij de stadsmuur. Naast het gebouw stond de Porta Latina, de Latijnse poort, die nog steeds in ons schoollied, de Cantus, wordt bezongen.
In 1578 werd de Hieronymusschool de Stadsschool van Utrecht. In 1634 werd de Illustere School opgericht, en twee jaar later ontstond de Universiteit Utrecht. De Hieronymusschool had als taak om leerlingen voor de universiteit voor te bereiden. In 1876 werd de school officieel gymnasium door een nieuwe wet.
De school verhuisde door de jaren heen naar verschillende gebouwen. In 1830 verliet de school het gebouw aan de Kromme Nieuwe Gracht, dat daarna werd afgebroken. Later verhuisde de school naar het Domplein en daarna naar de Minrebroederstraat. In 1884 betrok de school een gebouw aan het Janskerkhof.
In 1932 verhuisde de school naar de Homeruslaan en het Minervaplein. In 2011 ging het USG naar een modern gebouw aan de Ina Boudier-Bakkerlaan.
550-jarig jubileum
Op 4 december 2024 vierde het USG zijn 550-jarig bestaan. Het lustrumfestival stond in het teken van ‘iets voor een ander doen’. Het bracht de school samen in een feestelijke sfeer van verbinding en samenwerking. De dag begon met een energiek optreden van de leerlingenverenigingen, gevolgd door een praatje van burgemeester Sharon Dijksma. Zij onthulde het bedrag dat werd opgehaald voor het goede doel Metakids: 6.200 euro.
Er waren veel optredens en workshops, zoals abseilen van het dak, vuurspuwen en een debatworkshop. “Dit lustrumfestival is een mooi moment om onze rijke traditie en sterke gemeenschapszin te vieren,” zei rector Stéphanie Bakker. “Samen hebben we van deze mijlpaal een feest gemaakt dat past bij ons verleden én onze visie voor de toekomst.”