Veelgestelde vragen

Heb je nog vragen? Kijk bij de veelgestelde vragen of jouw vraag ertussen staat:

Wat is het USG voor een school en wat kan ik er leren?

Het USG is een zelfstandig gymnasium. Dat wil zeggen dat alle leerlingen bij ons op één niveau les krijgen, namelijk op vwo-niveau. Naast de gewone vakken van het vwo krijg je bij ons ook nog Latijn en Grieks. Je leert de taal van de Romeinen en de Grieken, je leert over hun geschiedenis en hun cultuur en je gaat zien hoe groot de invloed van de Klassieke talen en cultuur in onze tijd nog is. Bovendien: bij het leren van moderne vreemde talen heb je een grote voorsprong als je Grieks en Latijn kent.

Is het USG een grote school?

Het USG is vast en zeker groter dan je basisschool. Er zitten ongeveer 1100 leerlingen bij ons op school. Ongeveer 50% van de leerlingen komt uit Utrecht zelf en de rest uit de omgeving.

Waar vind ik het USG?

Ina Boudier Bakkerlaan 7
3582 VA Utrecht
info@usgym.nl

Het USG ligt in Utrecht-Oost en is op de fiets gemakkelijk te bereiken. De meeste brugklasleerlingen fietsen in groepjes vanuit hun wijk/woonplaats naar ons toe. Doordeweeks rijdt buslijn 12 (richting Uithof) vanaf Utrecht Centraal, meestal elke 5 minuten, naar de bushalte Rubenslaan. Vanaf de bushalte is het slechts vijf minuten lopen naar school.

Wat voor soort begeleiding is er op het USG?

Iedere klas heeft een mentor, die twee jaar met jou en je klas mee gaat. De mentor houdt in de gaten of het goed met je gaat en heeft natuurlijk contact met je ouders. Heb je speciale hulp nodig, staat het ondersteuningsteam voor je klaar. Zou je graag extra dingen willen doen, dan bekijkt de mentor de mogelijkheden. Ook zijn er bij het USG leerlingmentoren; vijfdeklassers die een eersteklasmentor ondersteunen bij het begeleiden van de mentorklas. Ze zorgen ervoor dat je je snel thuis voelt en dat je snel weet hoe alles in z’n werk gaat. Mocht je het studeren echt lastig vinden, staan 3 studiecoaches voor je klaar en/of kan je gebruik maken van het huiswerkuur op school.

En als je meer uitdaging zoekt?

Op het USG kun je, als je graag iets meer of iets anders wilt doen, extra vakken kiezen. Denk dan aan Spaans of Robotica. Ook zijn er heel veel andere extra activiteiten, kijk voor meer informatie bij Homerus.

Hoe word ik toegelaten tot het USG?

Heb je een vwo-advies gekregen? Dan ben je toelaatbaar voor het USG. Als je bent toegelaten en geplaatst, dan nodigen wij je uit om begin juli met je nieuwe klas op school te komen kennismaken met de andere kinderen, je mentor en de leerlingmentoren.