Wie is Wie

Het team van het USG telt in totaal ongeveer 120 medewerkers die met grote inzet hun leerlingen onderwijs geven en hen begeleiden in hun ontwikkeling tot zelfstandige burgers. Ongeveer 30 van hen ondersteunen de docenten: de administratief medewerkers, de conciërges, de mediathecaris, de absentiecoördinator, de roostermakers en de (technisch) onderwijsassistenten. Hieronder kun je iets lezen over de medewerkers van het USG en hun bezigheden op school!

Klik hier om naar de contactlijst van docenten te gaan.

Stéphanie Bakker, Rector
Via de wetenschap en politiek ben ik in het middelbaar onderwijs terecht gekomen. Sinds mei 2021 ben ik de trotse rector van het USG. Ik vind het belangrijk dat leerlingen en medewerkers de ruimte krijgen (en de verantwoordelijkheid nemen!) om samen uit te vinden wie zij zijn, waar hun talenten liggen en hoe zij zich verhouden tot de wereld om hen heen. Dat betekent dat er ook ruimte moet zijn om een keer een verkeerde afslag te nemen. Zeker op een gymnasium vraagt niet alleen de ontwikkeling van het hoofd, maar ook van het hart om aandacht. Op het USG is dat zeker het geval!
sbakker@usgym.nl

Paula Mostert, conrector 1 en 2
In 1989 ben ik als docent LO het onderwijs in gegaan. Sinds 2002 ben ik werkzaam op het USG, eerst om gymlessen te geven, later biologie. Nu combineer ik het geven van biologielessen met mijn werk als conrector. Ik vind het belangrijk dat leerlingen ruimte en vertrouwen krijgen om te ontdekken waar hun hart naar uitgaat, en verantwoordelijkheid nemen voor wat zij doen.
pmostert@usgym.nl

Jarrish Ramcharan, conrector 3 en 4
In 2018 ben ik op het USG begonnen als docent Frans en onderbouwmentor. Met heel veel plezier en enthousiasme heb ik de afgelopen jaren voor de klas gestaan en leerlingen ondersteund in de zoektocht naar hun talent, naar hun rol in de klas of naar een passende manier van studeren. Die ervaring neem ik mee in mijn rol als conrector. Leerlingen stimuleren na te denken over wie zij (willen) zijn en actief te laten zijn buiten hun eigen bubbel vind ik heel belangrijk. Dat het USG een veilige plek is voor iedereen, waar fouten maken moet en we onze prachtige school als oefenplaats gebruiken in voorbereiding op de snel veranderende en pluriforme samenleving, daar ga ik voor!
jramcharan@usgym.nl

Henk-Jan van Zwieten, conrector 5 en 6
Sinds februari 2022 ben ik conrector van de bovenbouw. Ik ben van huis uit fysiotherapeut en ben door mijn activiteiten binnen de beroepsvereniging in het onderwijs terecht gekomen. Na diverse leidinggevende functies op hogeschool Utrecht kwam ik via de inspectie van het onderwijs op het USG. Leerlingen ruimte en vertrouwen geven om te ontdekken wie ze zijn, waar hun kracht ligt en waar hun passie zit kenmerkt het USG. Daar een bijdrage aan te leveren op een school die zich kenmerkt door een open en positieve cultuur geeft mij dagelijks veel energie.
hzwieten@usgym.nl

Wij leren je graag een nieuwe wereld kennen. De wiskundewereld, waarin alles klopt en in elkaar past, die soms nergens anders over lijkt te gaan dan over zichzelf, maar juist erg helpt om (de structuren in) de wereld te begrijpen. Wiskunde kom je overal tegen in het dagelijks leven en wist je dat het heel belangrijk is (en is geweest) voor bijna alle vooruitgang, dus niet alleen voor het bouwen van machines of computers?
Wat valt er allemaal te ontdekken met je passer en je geodriehoek? En hoe los je problemen op? In de wiskundelessen leer je meten, onderzoeken, ontdekken en problemen oplossen. En je bent aan het trainen om er steeds handiger in te worden.
Als je wiskunde moeilijk vindt, als je meer wilt trainen of nog een keer uitleg wilt, dan kun je kiezen voor een extra blok wiskunde elke week. Dat hoort bij de keuzemogelijkheden in de VVV-blokken.
Vanaf klas 4 kun je verschillende soorten wiskunde kiezen (namelijk wiskunde A, B, C en D). Er is altijd wiskunde die bij je past.

Docenten Wiskunde: Carolien Boss - Reus, Lilian Blom, Gert Welleweerd, Floortje Holten, Willem van Bergeijk, Geertruide Jonkman, Fransje Praagman, Bart van de Laar, Andrea Lubberdink

De sectie Maatschappijleer en Maatschappijwetenschappen (MAW) bestaat uit Lieve Heijsters en Gert-Jan van den Nieuwenhuijzen. Maatschappijleer is een voor alle leerlingen in bovenbouw verplicht vak, waardoor je kennis en duiding krijgt over maatschappelijke vraagstukken en de inrichting van de Nederlandse maatschappij. MAW is een examenvak dat op het USG gekozen kan worden. MAW is een goede voorbereiding voor bepaalde academische studies zoals Politicologie, Sociologie, Journalistiek, Bestuurskunde ed., maar ook voor je rol als burger in het leven na school.

De dingen waar ik (Irene Berk, mediathecaris) het meest van houd zijn boeken, lezen en pubers, dus ik zit hier helemaal op mijn plek! Het allermooist zijn de momenten dat ik voor een niet-zo-leesgierige leerling een boek weet te vinden waar hij/zij toch blij van wordt. Wist je trouwens dat je de mediatheek ook op Instagram kunt volgen? https://www.instagram.com/usgmediatheek/

School is leuker als je denkt!
Filosofie is een vak dat heel goed past bij de klassieke vorming op een gymnasium. Je maakt kennis met het gedachtengoed van de westerse cultuur van filosofen van de oudheid tot nu toe. Het gaat over goed en kwaad (ethiek), over de mens en over de samenleving, over het goede leven en allerlei andere interessante en belangrijke onderwerpen. Het gaat ook over filosoferen: zelf goed nadenken. Bij filosofie leer je om op een goede, gestructureerde en beargumenteerde manier na te denken over belangrijke onderwerpen.  De lessen filosofie zijn altijd veelzijdig. Je leert natuurlijk van de docent en van de lesmethode, maar zeker ook van je medeleerlingen. Wat je leert is nuttig voor je vervolgopleiding, maar wellicht nog belangrijker: ze maken je een beter mens! Graag tot ziens, Erik kamerbeek (docent Filosofie)

Hallo allemaal! We zijn het TOA-team van het USG!
TOA staat voor Technisch Onderwijs Assistent. We assisteren de docenten natuurkunde, scheikunde en biologie in hun practicum-lessen, waar veel teglijk gebeurt. Soms geven we zelf ook lessen. We willen jullie graag helpen om mooie en leuke practica te doen!

Beste belangstellende, wij zijn de sectie natuurkunde, hier te zien op een actiefoto! Zoals jullie zien hebben wij veel plezier in ons werk. Onze gemeenschappelijke hobby is praten over natuurkunde en we hebben van deze hobby ons werk gemaakt! Voor al jullie vragen over resonanties, vallende voorwerpen, inductie, tijdsrek, tunneling en zwarte gaten kunnen jullie al tijd bij ons terecht. Verder zijn we sportief, belezen, muzikaal, handig en bovenal heel menselijk.

Muziek is een creatief, maar ook een sociaal vak. Muziek maken doe je op school vaak in groepen! Je ontwerpt muziek door te zingen en instrumenten te bespelen. Zo leer je je (zang)stem goed te gebruiken, ontwikkel je je gehoor en werk je aan speelvaardigheid. Ook je maat- en ritmegevoel en kennis over muziek worden vergroot. (Hanneke Faber)

Bonjour,
De sectie Frans bestaat uit vier docenten: Sonia van den Broek, Jarrish Ramcharan, Yannick Staes en Pascal Baron. Wij komen uit Frankrijk, België en Nederland. Het is een plezier om samen te werken aan leuke en leerzame Franse projecten. Een fijne werksfeer tussen ons is van belang zodat de leerling zich snel bij ons thuis voelt.
Au revoir!

Bij kunst leer je je ideeën om te zetten naar iets tastbaars; een tekening, een beeld, een schilderij. Je leert creatief denken en vindingrijk te zijn. Daarnaast leer je nieuwe technieken en leer je omgaan met verschillende materialen. Je krijgt feedback op je werk en met die feedback ga jij je kunstwerk nog mooier maken, je haalt het beste uit jezelf.

Bij Robotica leren we over en experimenteren met robots. We programmeren er op los en we maken door middel van sensoren en motoren allerlei robots. Daarnaast leren we over de geschiedenis en de toekomst van robots die onze wereld op allerlei manieren beïnvloeden. Groetjes, Tom Kok


De sectie Economie en Bedrijfseconomie
Onze sectie economie en bedrijfseconomie bestaat uit een drie-eenheid. Fanatiek fietser Francesco Sala is expert op het gebied van marketing en begeleidt de ondernemersvereniging van het USG: FAMA. Naast jarenlange ervaring in de flitsende marketingwereld leert hij ons ook de Italiaanse taal en brengt hij andere Italiaanse geneugten zoals pizza (zonder ananas!) en heerlijke koffie de school in.
Oud-leerlinge en Vivian van Es (-Rutten) laat leerlingen door de economische bril naar de wereld kijken, maar filosofeert er ook graag op los. Pieter van Kampen is een echte examenbaas en leert leerlingen de fijne kneepjes van het maken van lastige vragen. Met zijn ervaring bij de marine, als ski-instructeur en consultant op het gebied van enterprise-resource-planning leert hij de leerlingen met souplesse een ijzersterke routine en discipline aan. 
Samen leren we leerlingen hun economische en bedrijfskundige kennis om te zetten in skills die je je hele leven kunt gebruiken!

“Meen je dat? Wie gaat er nou Nederlands studeren?” Nou, wij dus. Als sectie Nederlands van het USG vinden wij het belangrijk onze leerlingen de wijde wereld in te sturen met voldoende communicatieve kennis. Dat proberen we op academische én creatieve manieren te bereiken. Van koffieveilingen tot koppelwerkwoorden en van poëzieprojecten tot presentaties… Niets is ons te gek.

Deze vijf sportievelingen vormen de sectie Lichamelijke Opvoeding. Plezier en persoonlijke ontwikkeling staat voorop bij het vak! We bieden de lessen zo aan dat er nooit cijfers worden gegeven. Je houdt onder begeleiding van je docent een sportfolio bij waarin je werkt aan persoonlijke ontwikkeldoelen (bijvoorbeeld beter leren samenwerken/feedback geven/grenzen verleggen). De sporten die aangeboden worden variëren van voetbal tot klimmen tot Archery-tag en alles daartussenin. Ze worden zowel binnen als buiten gegeven. Kortom: voor elk wat wils!

Floor Lintmeijer, Linda Kraan, Friederike Humke en Guus Kers zijn de docenten Duits op het USG. Duits hebben de leer-lingen vanaf klas 2. Na klas 3 is het een keuzevak. Naast het standaardprogramma kunnen leerlingen in klas 6 een in het buitenland officieel erkend Goethe-examen doen. Excursies naar Duitsland (Aken) vinden we een leuke en leerzame aanvulling op ons onderwijsprogramma. Moedertaalsprekers van het Duits bieden we natuurlijk maatwerk. Tot ziens in onze lessen!

Drama is een vak waarbij de remmen los mogen. Bij drama werken we aan spelplezier, monologen en improvisatie. Je wordt uitgedaagd om onbevreesd en onvoorbereid voor de groep te staan. Voor docente Eleni Andreas-Achilleos is het belangrijk dat je meer zelfvertrouwen hebt na de les.

Veel mensen denken bij scheikunde aan ontploffingen, rook en vuur. Een heel spannend vak dus. En dat is precies waarom wij het zo leuk vinden om ons enthousiasme voor het vak op jonge mensen over te brengen. Vlnr: Brecht, Azem, Saniye, René en Baukje.

Vanaf klas 3 krijg je van ons les en ga je veel proeven doen in groepsverband en leer je de taal van de scheikunde!

Tara, Gerrianne, Walter, Marinde, Krijn en Paula, vormen samen de sectie biologie. Dit vak heb je in klas 1 en 2 en in de bovenbouw zit het in het profiel Natuur en Gezondheid of leerlingen kunnen het als keuzevak erbij kiezen. Biologie is een veelzijdig vak omdat er heel veel verschillende richtingen binnen de biologie bestaan. Naast theorie doe je bij biologie ook veel verschillende practica. Door actief bezig te zijn met de stof in de vorm van leuke en uitdagende opdrachten hopen we onze leerlingen te laten zien wat een mooi vak biologie is!

De sectie Klassieke Talen is de grootste van de hele school. Dat is ook logisch, want iedereen op het USG leert Grieks en Latijn. Je krijgt bij ons Grieks vanaf klas 1 en in de jaren daarna ook nog Latijn erbij. Wij geven dus eigenlijk twee vakken! We zijn allemaal enthousiast over de klassieke oudheid en vertellen jullie graag over bijvoorbeeld de Trojaanse oorlog, de verovering van Gallië door Caesar, of de tragedies van Euripides. Bij Latijn en Grieks moet je veel woorden en grammatica (uit je hoofd) leren: een extra uitdaging dus, een beetje te vergelijken met het leren van wiskunde. In de lessen besteden we veel aandacht aan het vertalen van teksten. Het is dus niet alleen maar mythes lezen, maar vaak hard werken! Veel leerlingen vinden Latijn en Grieks moeilijk, maar met de nodige inzet, nieuwsgierigheid, nauwkeurigheid en discipline kun je het ontzettend interessante vakken gaan vinden. Wij vinden het van onze kant een uitdaging om jullie daarmee te helpen en te inspireren. Veel dingen die je bij ons leert komen ook terug in de andere vakken: daarmee laten alle docenten zien hoe de klassieke talen en cultuur tot op de dag van vandaag hun invloed uitoefenen.

Spaans is de op één na meest gesproken moedertaal ter wereld. Wist je dat ruim een half miljard mensen het spreken in vier verschillende continenten? Op het USG kun je Spaans leren van een docent uit Uruguay (dus met Spaans als moedertaal). In de eerste jaren leer je vooral de taal, daarna leer je ook over de cultuur van Spaanstalige landen. Door het volgen van het vak Spaans maak je je een wereldtaal eigen!

English is everywhere, so learning English is important to understand films, songs you listen to, but also global current affairs without having to rely on subtitles or translations.English is one of the subjects that all students have from form 1 until their final exams. Our English department consist of seven teachers; Anouk Vos, Astrid van Coeverden, Erin Lee, Ewan Clark, Mirjam Werkhoven, Raina Berk and Willemien van Tiel. In the lower forms we work with a Cambridge method to prepare students for the Cambridge Advanced and Proficiency exams in the upper forms, and for reading and discussing literature, presenting, debating and writing in English. In the upper forms we use our own material.